dinsdag 28 december 2010

In de overgang? Wat de overgangsconsulente voor je kan betekenen.



Mogen wij ons even aan je voorstellen?
Wij zijn Irma van der Wel en Margrit Elmendorp en werken o.a. als verpleegkundig overgangsconsulenten binnen onze praktijk in Brunssum. Wij hebben sinds 2002 ervaring in het begeleiden van vrouwen in de overgang. Wij willen je graag begeleiden in deze belangrijke en vaak heftige fase van je leven. Je kunt bij ons  terecht voor je vraag, een luisterend oor, herkenning en advisering waarmee je zelf uw overgangsklachten kunt aanpakken. Maar soms is er meer nodig dan dat. Wij ondersteunen jou graag en samen zoeken we naar de behandeling die het beste bij je past. Door onze specialistische opleiding zijn  wij  thuis in zowel de reguliere als de alternatieve geneeskunde.

De overgang 
Iedere vrouw komt vroeg of laat in de overgang en heeft daar in meer of mindere mate last van. Je realiseert je echter vaak niet dat de overgang al jaren voor de laatste menstruatie begint. De daarbij behorende klachten herken je daarom vaak ook niet.

In deze fase van je leven kan er zowel lichamelijk als psychisch veel veranderen.

Wij zijn als verpleegkundig overgangsconsulenten gespecialiseerd in het informeren, adviseren en begeleiden van vrouwen voor en tijdens de overgang.
Onze ervaring is dat je door de grote hoeveelheid informatie vaak niet goed ziet wat nu voor jou in jouw specifieke situatie de beste oplossing is. Wij kunnen jou helpen om dat beeld helder te krijgen.

Overgangsklachten
 Zeker 80% van de vrouwen heeft in meer of mindere mate klachten welke te maken hebben met de overgang. Over het algemeen zijn deze vrouwen tussen de 45 en 55 jaar.
Echter ook jongere vrouwen kunnen er mee geconfronteerd worden.

Veel gehoorde klachten zijn o.a.:

·         Verandering in het menstruatiepatroon
·         Hevig of onregelmatig bloedverlies
·         Slapeloosheid
·         Spier en/of gewrichtspijn
·         Vermoeidheid
·         Aankomen in gewicht
·         Libidoverlies
·         Stemmingswisselingen
·         Maatschappelijke problemen


Voor de meeste klachten is er een oplossing die bij jou past!

Tijdens en na de overgang is er een verhoogd risico op:

   Botontkalking
   Hart- en vaatziekten
   Diabetes type ll
   Urineverlies

Healthcheck
Het is mogelijk om bij ons een healthcheck te ondergaan. Wij screenen u dan op totaal cholesterol, de verhouding in tussen ´goed´en ´slecht´cholesterol (lipidenprofiel), glucose, bloeddruk, gewicht, vetpercentage, middelomtrek en BMI.
Indien er echt afwijkende uitslagen blijken te zijn, wordt u doorverwezen naar uw huisarts. Wij werken hierbij met de NHG-standaarden (huisartsen standaarden).
Bij licht afwijkende waarden, waarvoor u niet naar de huisarts hoeft, kunnen wij u m.b.v.  gerichte voedings- en beweegadviezen helpen om bijvoorbeeld uw cholesterol of bloeddruk omlaag te krijgen, af te vallen of uw suikerspiegels te normaliseren.
Botmeting
Vrouwen lopen meer risico op botontkalking dan mannen door o.a. de hormonale veranderingen die in de overgang plaatsvinden. Wij screenen je op je risico op botontkalking en geven je een passend leefstijladvies.

Voeding, beweging en overgang
Wij hebben gemerkt dat er bij onze cliënten behoefte bestaat aan goede informatie over de relatie tussen voeding, beweging en overgangsklachten, het beheersen van het gewicht en voorkomen van vitaliteitsklachten tijdens de overgangsjaren. Wij hebben ons daarom gespecialiseerd in de orthomoleculaire geneeskunde, en begeleiden onze cliënten met verschillende lifestyle programma's.
Meer informatie vindt je op www.jump-analyse.nl en www.sportvasten.nl

De verpleegkundig overgangsconsulente
Wij hebben ons door een gerichte opleiding gespecialiseerd in het informeren, adviseren en begeleiden van vrouwen met overgangsklachten. Wij zijn aangesloten als orthomoleculair therapeut bij de beroepsvereniging MBOG, en onze consulten worden (deels) vergoed uit de aanvullende zorgverzekering (alternatieve geneeswijzen)
Wij werken indien wenselijk of nodig, nauw samen met je huisarts en/of gynaecoloog.
Je kunt zonder verwijzing van de huisarts een afspraak maken.
Belangrijk: de vergoeding valt niet onder het wettelijk eigen risico!


Samenwerking
Wij werken intensief samen met artsen, apotheken en andere zorgverleners zodat wij u de best mogelijke zorg kunnen bieden. De praktijk is gevestigd in Gezondheidscentrum Treebeek te Brunssum en Instituut Essence te Oud-Beijerland en wij kunnen u indien nodig doorverwijzen voor aanvullende hulp bij één van onze collega-therapeuten. Verder werken wij samen met bedrijven die in het kader van terugdringen van het ziekteverzuim en leeftijdsbewust personeelsbeleid aandacht hebben voor de (grote) groep vrouwen in de overgangsleeftijd.
Voor meer informatie over onze overige diensten: www.mgc-healthcoaching.nl.
Wij hopen dat wij veel voor je kunnen betekenen. De eerste stap is aan jou, namelijk het maken van een afspraak.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten