zaterdag 29 januari 2011

Sportvasten als therapie deel 1

Afgelopen zondag hebben we een begin gemaakt met de opleiding tot Sportvasten Therapeut.
De therapeutlicentie gaat verder in op hoe Sportvasten ingezet kan worden bij bepaalde aandoeningen of medicijngebruik, waardoor zieke mensen toch kunnen Sportvasten (uiteraard na goedkeuring van de huisarts of medisch specialist). Ieder kwartaal wordt een nieuw onderwerp behandeld, zoals gewrichten en darmen, hart- en vaatziekten, en hersenen en zenuwstelsel.

Zondag de darmen dus. Misschien wel ons belangrijkste orgaan na het hart en de hersenen. De darmen zijn de schakel tussen onze voeding en onze cellen. Gaat er iets mis bij de vertering, of zijn de darmen in slechte conditie, dan heeft dat grote gevolgen voor onze gezondheid en vitaliteit. Denk aan voedselintoleranties, allergieën, overgroei van candida etc. met als gevolg vermoeidheid, opgeblazen gevoel, diarree of verstopping, disbalans in het immuunsysteem enz.

Wij gebruiken onze darmen over het algemeen als afvalbak, gewoon lekker eten, en de darmen moeten het maar  allemaal aan kunnen. Teveel slechte vetten, te weinig vezels, gebrek aan groenten en fruit, overdaad aan snelle suikers, maar ook stress: dit alles eist na verloop van tijd zijn tol, waardoor bij 25% van de Nederlanders de spijsvertering niet goed verloopt.

Tot zover de theorie. Wat te doen bij darmklachten? Het is vaak een heel gepuzzel om erachter te komen waar het aan schort, soms heb je wel een vermoeden, en helpt het weglaten van bv. zuivelproducten of granen, of het eten van meer groenten en fruit al voldoende. Als dat niet zo is, zijn er vanuit Sportvasten een aantal mogelijkheden die je verder kunnen helpen. Een Sportvasten darmkuur van een maand, als voorbereiding op een Sportvastenkuur kan ervoor zorgen dat je na de Sportvastenkuur minder of zelfs geen klachten  meer hebt. De Sportvasten therapeut heeft daarnaast nog verschillende mogelijkheden om je te helpen de oorzaak van de klachten te achterhalen, zoals een test op voedselintoleranties (Cerascreen test) of een levend bloed analyse (JUMP complete analyse).

Tja, en dan moet je als therapeut ook eerlijk naar jezelf kijken....ik ben dus begonnen met de Sportvasten darmkuur. Uit de Cerascreen test bleek dat ik intolerant ben voor een aantal voedingsmiddelen. Dus voorlopig geen noten, soja, melk en kaas meer. Juist de dingen die ik graag eet! Maar goed, een maand is te overzien. Daarna doe ik een Sportvasten minikuur van 3 dagen, en ga ik langzaam aan weer de ´verboden´ voeding introduceren. Ik ben heel benieuwd en houd jullie op de hoogte!

Irma

Geen opmerkingen:

Een reactie posten