maandag 19 september 2011

Van Hontanas naar Puente VillarenteDe afgelopen dagen hebben we de Meseta doorkruist. Dit is een hoogvlakte, doorkruist met dalen, hierin liggen dan de dorpjes.Er was één etappe bij van 18 km, alleen maar rechtuit dwars door de velden. Blik op oneindig, muziek aan en gaan met die banaan! Uiteindelijk duikt er altijd wel weer een kerktoren op met bijbehorend dorpje, waar de pelgrims dan al neergestreken zijn op de terrassen. Het weer is goed, en het is de laatste 2 dagen flink koeler geworden, zo´n 20-23 graden schat ik, met frisse wind. ´s Nachts koelt het goed af wat maakt dat je je ´s morgens goed moet aankleden. Hele dag zon, dus prima wandelweer. De afgelopen 5 dagen hebben we etappes van 34-38 km gelopen en zijn nu 10 km voor Léon, de volgende grote stad. Daarna gaat het weer de bergen in en komen er mooie etappes. Tussen Burgos en Léon zijn er heel veel etappes bij die ronduit lelijk zijn, veel langs doorgaande wegen of in de buurt van snelwegen, alleen maar rechtdoor en weinig tot geen bomen of schaduw. Het platteland is hier echt vervallen, in de dorpjes staat minstens een derde van de huizen leeg en deze zijn meestal vervallen. Je ziet nog wat oude mensen, en verder zijn er weinig tot geen voorzieningen meer. De dorpjes lijken nog te bestaan bij de gratie van de pelgrims, herbergen en bars. In zo´n dorpje, Bercianos del Real Camino, waren we gisteren, nadat we eigenlijk 6 km verder hadden moeten lopen dan we van plan waren omdat de herberg gesloten was. In Bercianos was een herberg geleid door een St. Jacobsgenootschap uit Léon. De herberg was al vol, maar ze houden altijd reserveplaatsen over voor pelgrims die op het laatst komen, het was al tegen zessen. Dat hield in dat we op de grond konden slapen in de meditatieruimte, op een matje. Het eten werd door de gastheren, hospitaleres, bereid met hulp van de pelgrims. Dan met 50 man aanschuiven op de bankjes, en het feest kon beginnen! Een heerlijk vegetarische maaltijd bestaande uit rijst met groenten en kaas erdoor, kikkererwtenpuree, brood en salade, en een banaan toe. Smaakte uitstekend, zeker als afwisseling op het vrij eentonige pelgrimsmenu. En vooral een enorme sfeer, één grote familie. Voorstelronde en per land een liedje zingen....mijn landgenoten konden niets anders bedenken dan hoeperdepoep zat op de stoep....maar goed dat ze het niet konden verstaan! Naar buiten om van de zonsondergang op de meseta te genieten. Er was nog een meditatie met zang die vroeger aanving dan aangegeven en die ik helaas gemist heb. Om 10 uur weer in bed, en wonder boven wonder goed geslapen zonder pijn op mijn matje! Blijkbaar went je lichaam aan ongemak! Overigens is de spierpijn over nu ik elke dag magnesium neem. Een paar andere pelgrims heb ik al kunnen helpen met vitamine C, de weerstand is na enkele weken minder en sommigen krijgen griepverschijnselen. Zo helpen de pelgrims elkaar.
Morgen 10 langs een drukke weg naar Léon. De kathedraal daar schijnt heel mooi te zijn, dus daar verheug ik me op. Nu lekker douchen, pelgrimsmenu (geen zin meer om nog te koken na 34 km) en hopelijk weer lekker slapen. Tot de volgende blog!

Irma

1 opmerking:

  1. Hoi Irma, Zo te lezen gaat het je allemaal goed af. Conditioneel en emotioneel. Kom je wel tot je zelf met zo veel mede-wandelaars? Vast heel gezellig! Herken je verhalen van liedjes van mijn xplore reizen. Helaas hebben wij hollanders niet zo veel cultuur en is er geen volwassen leid dat we allemaal kennen.. Wij staan dan ook altijd voor joker en en hopen ook dat ze cowboy billie boem niet herkennen... Het weer zit je ook nog mee. hier is het ook nog prima weer. Ik zit momenteel met stressfractuur, dus een tijdje niet rennen helaas. Geniet nog de komende tijd! Groetjes van ESther Kuipers

    BeantwoordenVerwijderen